Vancouver Clinic III

Affirming the contributions of Stearns and the collective workforce, Mark Schneider, Project Manager of The Neenan Company, stated:

“R.F. Stearns has developed an integrated team of professionals who are dedicated to each and every client interaction. They are setting the standard for personal service and expertise.”

A 138,300 square-foot medical office building known as The Vancouver Clinic is located adjacent to their existing facility near the Southwest Washington Medical Center in Vancouver, Washington. The new medical building is the latest and largest of three developments and more than doubles the size of its previous facility. New construction was essential to meet the medical needs of the growing population and to offer a wide range of multi-specialty services. The super clinic consists of 3 floors, 219 exam and procedure rooms, 108 medical offices, 64 restrooms, 4 elevators, and architectural steel-framed staircases. The Vancouver Clinic has served Southwest Washington since 1936 and is considered the largest multi-specialty medical clinic in the area.

Having partnered together on the Salmon Creek building, the design and construction teams utilized their experience from the previous project to enhance the design elements of the new building. Stearns collaborated with KPFF Structural Engineers to assist with the design development and frame construction encompassing structural steel components, architectural curved metal staircases, railings incorporating stainless steel perforated panels, and the arched steel systems. Stearns’ early involvement and steel integration processes allowed them to commence detailing early in the design while progressing with component selection, procurement, and fabrication, and to administer an aggressive steel construction schedule.

A unique aspect to this modernistic structure, designed by Neenan Archistruction®, is the majestic three-story atrium along the center-length of the building. The atrium is framed in steel and glass and finished with an arched roof that is raised above the rooftop to allow daylight throughout the building interior. Stearns’ suggestion to use an open-web joist design as infill continued to contribute cost-saving advantages. Complimenting radius-canopies line the structure’s exterior. In addition to performing the steel frame scope for the project, further significant areas of Stearns’ influence were the arched mechanical trellis system which houses the mechanical units located on the roof, the curved architectural exposed channel staircases, and the pedestrian steel bridges over the atrium areas.

 

Project Details

Client: Vancouver Clinic

Location: Vancouver, Washington

Contractor: The Neenan Company

Architect: Neenan Archistruction®

Engineer-of-Record: KPFF Consulting Engineers

Size: 138,800 square feet

Number of Levels: 3

System Type: Structural Steel

Completion Date: 2007